Sałatka z grillowaną cukinią

Sałatka z grillowaną cukinią
Sałatka z grillowaną cukinią i ciecierzycą na białym talerzu z widelcem

Sałatka z grillowaną cukinią

Sałatka z grillowaną cukinią z dodatkiem ciecierzycy i fety to połączenie świeżości i pysznych składników, które idealnie sprawdzą się na lekki lunch lub kolację. Dzięki zawartości białka roślinnego oraz sezonowych warzyw to idealna propozycja na zdrowy, smaczny posiłek.

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 120 g ciecierzycy
  • garść rukoli lub roszponki
  • 6-10 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, oregano – do smaku

Przygotowanie:

  1. Cukinię pokroić w cienkie plasterki z podsmażyć lub grillować na suchej patelni przez 4 minuty do lekkiego zarumienienia.
  2. Ciecierzycę odsączyć i opłukać, a cebulę pokroić w cienkie piórka.
  3. Do miski dodać powyższe składniki, skropić oliwą i przyprawić do smaku.
  4. Sałatkę wymieszać i dodać pokruszoną fetę. Gotowe !
  5. Do sałatki można dodać awokado.
Sałatka z grillowaną cukinią i ciecierzycą w białej misce.

Ta prosta sałatka z cukinią to szybki pożywny pomysł na lekki posiłek, który łączy sezonowe warzywa i aromatyczną fetę. Idealna sałatka bez wykwintnych składników i gotowa w 15 minut. Wegetariańska klasyka w nowym wydaniu.

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

×