
Sałatka z grillowaną cukinią
Sałatka z grillowaną cukinią z dodatkiem ciecierzycy i fety to połączenie świeżości i pysznych składników, które idealnie sprawdzą się na lekki lunch lub kolację. Dzięki zawartości białka roślinnego oraz sezonowych warzyw to idealna propozycja na zdrowy, smaczny posiłek.
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 120 g ciecierzycy
- garść rukoli lub roszponki
- 6-10 pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, oregano – do smaku
Przygotowanie:
- Cukinię pokroić w cienkie plasterki z podsmażyć lub grillować na suchej patelni przez 4 minuty do lekkiego zarumienienia.
- Ciecierzycę odsączyć i opłukać, a cebulę pokroić w cienkie piórka.
- Do miski dodać powyższe składniki, skropić oliwą i przyprawić do smaku.
- Sałatkę wymieszać i dodać pokruszoną fetę. Gotowe !
- Do sałatki można dodać awokado.

Ta prosta sałatka z cukinią to szybki pożywny pomysł na lekki posiłek, który łączy sezonowe warzywa i aromatyczną fetę. Idealna sałatka bez wykwintnych składników i gotowa w 15 minut. Wegetariańska klasyka w nowym wydaniu.
Smacznego !