Ciasto czekoladowo-bananowe

Ciasto czekoladowo-bananowe
ciasto czekoladowo bananowe na białym półmisku z łopatką metalową

Składniki:

  • 3 banany
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 160 g cukru drobnego do wypieków
  • 150 g jogurtu lub smietany
  • 125 ml oleju lub masła roztopionego
  • 100 g groszków czekoladowych lub ciemnej czekolady
  • Cukier puder do posypania
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu wabiliowego

Przygotowanie:

  1. Utrzeć lub zmiksować jajka z cukrem, dodać olej lub masło roztopione /ostudzone/, jogurt lub śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wymieszać dokładnie.
  2. Dodać suche składniki, kawałki czekolady, kakao oraz proszek do pieczenia i sodę oraz szczyptę soli.
  3. Przełożyć masę do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch.
  4. Piec w temperaturze 180′ C przez 45-50 minut.
  5. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i udekorować listkiem mięty.
Ciasto czekoladowo-bananowe na białym półmisku

To ciasto doskonale smakuje także następnego dnia – wystarczy odświeżyć by znowu było mięciutkie i pachnące !

Daj znać w komentarzach jak smakowało bananowe ciasto.

Smacznego !

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

×