Aromatyczne, wilgotne i banalnie proste. Wystarczy kilka dojrzałych bananów i tabliczka czekolady i chwila wolnego czasu, żeby w kuchni wydarzyła się magia. Tak właśnie powstało moje ulubione ciasto czekoladowo-bananowe. Idealne na weekendowe śniadanie lub poczęstunek dla gości.

Możesz do ciasta dodać orzechy, czekoladowe groszki lub kawałki czekolady czy gruszki. Nie potrzebujesz miksera – wystarczy miska i widelec.
Składniki:
- 3 banany
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 4 jajka
- 160 g cukru drobnego do wypieków
- 150 g jogurtu lub smietany
- 125 ml oleju lub masła roztopionego
- 100 g groszków czekoladowych lub ciemnej czekolady
- Cukier puder do posypania
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu wabiliowego
Przygotowanie:
- Utrzeć lub zmiksować jajka z cukrem, dodać olej lub masło roztopione /ostudzone/, jogurt lub śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wymieszać dokładnie.
- Dodać suche składniki, kawałki czekolady, kakao oraz proszek do pieczenia i sodę oraz szczyptę soli.
- Przełożyć masę do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch.
- Piec w temperaturze 180′ C przez 45-50 minut.
- Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i udekorować listkiem mięty.

To ciasto doskonale smakuje także następnego dnia – wystarczy odświeżyć by znowu było mięciutkie i pachnące !
Daj znać w komentarzach jak smakowało bananowe ciasto.
Smacznego !
Ciasto na medal !