Knedle ze śliwkami – przepis

Knedle ze śliwkami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które od lat cieszy się ogromną popularnością, szczególnie w sezonie letnio-jesiennym, gdy dostępne są świeże, soczyste śliwki.
Te miękkie, delikatne kluski ziemniaczane skrywają w środku owocowe nadzienie słodkich połówek śliwek. Po ugotowaniu podaje się je najczęściej z rozpuszczonym masłem, bułką tartą i z cukrem lub śmietaną.
Knedle ze śliwkami to przepis, który zawsze się udaje i jest doskonały także na deser.
Składniki na 10 szt.:
- 5 renklod lub 10 węgierek
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na okraszenie knedli ze śliwkami:
- 40-50 g masła
- 1 łyżka bułki tartej
- cukier cynamonowy do posypania
Przygotowanie:
- Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki, wymieszać z cukrem i cynamonem.
- Twaróg rozdrobnić widelcem, połączyć z mąką, mąką ziemniaczaną, jajkiem, żółtkami i solą. Wymieszać i wyrobić jednolite ciasto.
- Przełożyć na blat, niewielką ilość podsypać mąką i rozwałkować na ok. 1,5 cm. Wykrawać kółka o średnicy 8 cm.
- Na każde kółko wyłożyć całą śliwkę węgierkę bez pestki, przy użyciu śliwek renklod ułożyć tylko połówki. Zlepić drugim kółkiem z ciasta i uformować kulki.
- W dużym naczyniu zagotować wodę z solą i przełożyć do wrzątku knedle ze śliwkami. Gotować 8 – 10 minut po wypłynięciu knedli.
- Gorące okrasić roztopionym masłem z bułką tartą lub śmietaną można takze posypać cukrem cynamonowym lub cukrem wymieszanym z cynamonem.
- Knedle podawać na ciepło.

Proste i tradycyjne danie kuchni polskiej, które zachwyca delikatnym ciastem ziemniaczanym i śliwkowym nadzieniem.
To idealny obiad na słodko lub jako sezonowy przysmak z owocami – smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie wypróbuj knedle ziemniaczane ze śliwkami na obiad dla Twojej rodziny.
Smacznego !
przepis został przeniesiony ze strony bloga: https://jolantastarys.wixsite.com/kuchenne-smaki