Tradycyjny przepis na puszyste placuszki jak u babci. Racuchy to klasyka polskiej kuchni. Te puszyste, złociste placuszki drożdżowe przygotowywane są na bazie ciasta drożdżowego, a ich smak zna prawie każdy z dzieciństwa. Jeśli szukasz najlepszego przepisu na racuchy drożdżowe, koniecznie wypróbuj ten sprawdzony sposób – to racuchy jak u babci, miękkie, pachnące i pełne smaku.

Dlaczego warto zrobić racuchy drożdżowe ?
- To jeden z najbardziej lubianych tradycyjnych deserów w Polsce
- Placuszki na drożdżach są idealne na śniadanie, kolację i słodką przekąskę
- Można przygotować zarówno racuchy z jabłkami, jak i w wersji bez owoców
- Świetna alternatywa dla naleśników czy pancakesów
- Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno
Składniki na tradycyjne racuchy drożdżowe:
- 2 szklanki maki pszennej /250 ml – szklanka/
- 1 szklanka ciepłego mleka /250 ml/
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- cukier waniliowy i cynamon /opcjonalnie/
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
- jabłka, dżem, śmietana – dodatki
Przygotowanie – krok po kroku:
- W misce połączyć 100 ml mleka, drożdże, 1 łyżeczka cukru i 1 łyżka mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
- Do miski wsypać pozostałą mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, jajko, cukier i pozostałe mleko. Wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta oraz kawałki jabłek jeśli chcesz. To klasyczne ciasto na racuchy powinno mieć konsystencje ciasta naleśnikowego.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30-45 minut do podwojenia objętości, powstanie puszysta masa do smażenia racuchów na słodko.
- Smażyć na rozgrzanym oleju porcje ciasta /ok. 1-2 łyżki do zarumienienia z obu stron, po czym odsączyć na ręczniku papierowym.

Domowe racuchy drożdżowe to nie zawodny sposób na pyszny i syty posiłek. Ich przygotowanie jest proste i zachęca do zrobienia. Niezależnie, czy zrobisz szybkie racuchy na słodko, czy racuchy z jabłkami, jedno jest pewne – szybko znikną z talerza.
Smacznego !