Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Tradycyjny przepis na puszyste placuszki jak u babci. Racuchy to klasyka polskiej kuchni. Te puszyste, złociste placuszki drożdżowe przygotowywane są na bazie ciasta drożdżowego, a ich smak zna prawie każdy z dzieciństwa. Jeśli szukasz najlepszego przepisu na racuchy drożdżowe, koniecznie wypróbuj ten sprawdzony sposób – to racuchy jak u babci, miękkie, pachnące i pełne smaku.

Racuchy drożdżowe na okrągłym, białym talerzu.

Dlaczego warto zrobić racuchy drożdżowe ?

  • To jeden z najbardziej lubianych tradycyjnych deserów w Polsce
  • Placuszki na drożdżach są idealne na śniadanie, kolację i słodką przekąskę
  • Można przygotować zarówno racuchy z jabłkami, jak i w wersji bez owoców
  • Świetna alternatywa dla naleśników czy pancakesów
  • Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno

Składniki na tradycyjne racuchy drożdżowe:

  • 2 szklanki maki pszennej /250 ml – szklanka/
  • 1 szklanka ciepłego mleka /250 ml/
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy i cynamon /opcjonalnie/
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • jabłka, dżem, śmietana – dodatki

Przygotowanie – krok po kroku:

  1. W misce połączyć 100 ml mleka, drożdże, 1 łyżeczka cukru i 1 łyżka mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsypać pozostałą mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, jajko, cukier i pozostałe mleko. Wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta oraz kawałki jabłek jeśli chcesz. To klasyczne ciasto na racuchy powinno mieć konsystencje ciasta naleśnikowego.
  3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30-45 minut do podwojenia objętości, powstanie puszysta masa do smażenia racuchów na słodko.
  4. Smażyć na rozgrzanym oleju porcje ciasta /ok. 1-2 łyżki do zarumienienia z obu stron, po czym odsączyć na ręczniku papierowym.
Racuchy drożdżowe ułożone w stosie na białym talerzu

Domowe racuchy drożdżowe to nie zawodny sposób na pyszny i syty posiłek. Ich przygotowanie jest proste i zachęca do zrobienia. Niezależnie, czy zrobisz szybkie racuchy na słodko, czy racuchy z jabłkami, jedno jest pewne – szybko znikną z talerza.

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

×