Sernik krakowski

Sernik krakowski

Sernik krakowski

sernik krakowski na szklanym talerzyku z żółtą filiżanką

Tradycyjny sernik krakowski z kratką z ciasta kruchego i rodzynkami.

Najbardziej lubiany i często pieczony na święta i rodzinne spotkania.

Ciężka konsystencja sernika jest dzięki trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu z dodatkiem słodkich rodzynek.

Poznaj najlepszy przepis na doskonały, klasyczny sernik krakowski.

Składniki:

300 g mąki tortowej

1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżki cukru pudru

150 g masła zimnego

2 żółtka

1 jajko

1 łyżka kwaśnej śmietany

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu tłustego lub półtłustego

trzykrotnie zmielonego

1 szklanka cukru drobnego

1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru waniliowego

6 jajek

200 g masła miękkiego

3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej

rodzynki

cukier puder do posypania

Sernik krakowski na szklanym talerzyku z żółtą filiżanką.

Przygotowanie:

  1. Masło posiekać z mąką, solą i proszkiem do otrzymania luźnej kruszonki.

2. Dodać żółtka, jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto.

3. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut.

4. Rozwałkować 2/3 ciasta i wyłożyć dno formy, ponakłuwać widelcem.

5. Odstawić w formie do schłodzenia.

6. W między czasie przygotować twaróg, który trzykrotnie zmielić.

7. Utrzeć z cukrem i miękkim masłem.

8. Następnie zmiksować z żółtkami i pastą waniliową oraz mąką.

9. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serową.

10. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie do napęcznienia.

11. Odcedzić, osuszyć oprószyć mąką i dodać do masy serowej.

12. Całość masy przełożyć na spód ciasta, wyrównać.

13. Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na paski o szerokości 1,5-2 cm

i ułożyć na serniku tworząc kratkę.

14. Wierzch sernika posmarować rozmąconym żółtkiem.

15. Piec w 180’C przez ok. 1 godzinę, pozostawić w piekarniku na ok. 20 minut po czym wystawić do całkowitego wystudzenia.

16. Posypać cukrem pudrem.

Sernik krakowski na kremowym talerzu z widelczykiem.

Sernik krakowski to klasyk polskiej kuchni – delikatny, wilgotny, ciężki. Ten przepis to hołd dla tradycji – idealny na święta i niedzielny deser. Jeśli szukasz przepisu na prawdziwy sernik krakowski, to ten sprawdzony sposób na pewno Cię nie zawiedzie.

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

×