Sernik krakowski

Tradycyjny sernik krakowski z kratką z ciasta kruchego i rodzynkami.
Najbardziej lubiany i często pieczony na święta i rodzinne spotkania.
Ciężka konsystencja sernika jest dzięki trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu z dodatkiem słodkich rodzynek.
Poznaj najlepszy przepis na doskonały, klasyczny sernik krakowski.
Składniki:
300 g mąki tortowej
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
150 g masła zimnego
2 żółtka
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego
trzykrotnie zmielonego
1 szklanka cukru drobnego
1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru waniliowego
6 jajek
200 g masła miękkiego
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
rodzynki
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
- Masło posiekać z mąką, solą i proszkiem do otrzymania luźnej kruszonki.
2. Dodać żółtka, jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
3. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut.
4. Rozwałkować 2/3 ciasta i wyłożyć dno formy, ponakłuwać widelcem.
5. Odstawić w formie do schłodzenia.
6. W między czasie przygotować twaróg, który trzykrotnie zmielić.
7. Utrzeć z cukrem i miękkim masłem.
8. Następnie zmiksować z żółtkami i pastą waniliową oraz mąką.
9. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serową.
10. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie do napęcznienia.
11. Odcedzić, osuszyć oprószyć mąką i dodać do masy serowej.
12. Całość masy przełożyć na spód ciasta, wyrównać.
13. Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na paski o szerokości 1,5-2 cm
i ułożyć na serniku tworząc kratkę.
14. Wierzch sernika posmarować rozmąconym żółtkiem.
15. Piec w 180’C przez ok. 1 godzinę, pozostawić w piekarniku na ok. 20 minut po czym wystawić do całkowitego wystudzenia.
16. Posypać cukrem pudrem.

Sernik krakowski to klasyk polskiej kuchni – delikatny, wilgotny, ciężki. Ten przepis to hołd dla tradycji – idealny na święta i niedzielny deser. Jeśli szukasz przepisu na prawdziwy sernik krakowski, to ten sprawdzony sposób na pewno Cię nie zawiedzie.
Smacznego !